Cheesecake med passionsfrukt och apelsintäcke
Ingredienser:
Botten
- 125g smör
- 20 st digestivekex
Fyllning
- 2ägg
- 400g philadelphiaost
- 2dl creme fraiche
- 4 gelatinblad
- 1.5 dl socker
- 1 tsk vaniljsocker
- 1 citron (rivet skal och saft)
Glasyr
- 4st passionsfrukter
- 0.5-1 st apelsin
- 1 msk socker
- 1st gelatinblad
- 4 msk vatten
Gör så här:
- Smält smöret
- Kör digesitvekexen i en matbredare tills de blir finmalda och häll sedan i det smälta smöret
- Pressa ner smulorna i en form med avtagbar botten. Låt stå kallt i 30 minuter
- Gör fyllningen; Lägg gelatinbladen i kallt vatten
- Separera äggen i äggulor och vitor i två skålar
- Blanda äggulor, philadelphiost, cremefraiche, socker, vaniljsocker och citronskal till en slät smet
- Värm citronsaften i en kastrull och ta sedan av från värmen
- Krama ur gelatinbladen och lägg i citronsaften för att smälta. Låt svalna något innan citronsaften hälls i smeten
- Vispa äggvitorna till hårt skum och vänd försiktigt ned i smeten
- Häll blandningen över kexbotten och ställ in i kylen i minst 1 timme.
- Efter en timme gör glasyren; Lägg gelatinbladet i kallt vatten
- Häll apelsinsaft från en halv till en hel apelsin, vatten, socker och urgröpta passionsfrukter i en kastrull och rör på svag värme till sockret smält.
- Ta bort kastrullen från plattan, krama ur gelatinbladet och lägg i kastrullen. Rör om tills det smält. Låt stå i 15 minuter.
- Häll över glasyren på cheesecaken och låt stelna i kylen i minst 1 timme.